Telefon prepozna polnilec vendar se ne polni – kaj storiti?

Večina lastnikov pametnih telefonov svoje naprave polni vsak dan. Vendar lahko nekateri med polnjenjem naletijo na nenavadno težavo. To se nanaša na situacijo, ko telefon priključimo na polnilnik, pametni telefon normalno signalizira zaznavanje, vendar mine nekaj ur, raven baterije pa se ne poveča. Kaj to pomeni in kaj lahko storimo v tem primeru?

Naložite aplikacijo za preverjanje delovanja polnilca

1. Telefon prepozna polnilec vendar se ne polni – kaj storiti?

V trgovini Google Play in App Store lahko najdemo aplikacije, ki analizirajo proces polnjenja pametnega telefona. Primer take aplikacije je programska oprema Ampere. Ugotavlja, kolikšen tok se porablja med polnjenjem, in tako lahko preveri, ali se pametni telefon sploh polni. Barvni signali kažejo, ali se baterija v danem trenutku povečuje ali zmanjšuje, in tudi pretok energije. Zato se lahko izkaže, da je kljub indikatorju polnjenja pametnega telefona polnjenje tako nizko, da naprava nenehno porablja več energije, kot je pridobiva.

Zamenjajte baterijo

Najpogostejši vzrok za to, da telefon prepozna polnilec, vendar se ne polni, je pokvarjena ali zastarela baterija. Ne more več shraniti toliko energije kot prej. Bolje je, da baterijo čim prej zamenjate z novo, saj lahko pokvarjena baterija nabrekne ali pušča, kar povzroči še večjo škodo v pametnem telefonu. Žal baterije v večini novih telefonov ne moremo zamenjati sami. To lahko storimo tako, da se obrnemo na servisni center GSM ali izkoristimo garancijsko obdobje, ki velja za naš telefon.

Spremenite nastavitve v telefonu

Optimizacija nastavitev uporabe baterije lahko vpliva na njeno življenjsko dobo bolj, kot si mislimo. Medtem ko so novi pametni telefoni samodejno optimizirani za varčevanje z energijo, lahko nekoliko starejši telefoni pri uporabi novih aplikacij delujejo veliko slabše. Zato se energija, shranjena v bateriji, zelo hitro porabi, zlasti če ves čas uporabljamo vse dodatne funkcije pametnega telefona. Najbolj priljubljeni med njimi so Bluetooth, Wi-Fi ali NFC. Če telefona ne morete napolniti kljub priključitvi polnilnika, je vredno, da sami nastavite varčevanje z energijo.

Če se je težava s polnjenjem telefona pojavila ob posodobitvi programske opreme, boste morda morali obnoviti starejšo različico sistema Android. Če se ne spomnite, kdaj ste nazadnje posodabljali programsko opremo telefona, je morda vredno poskusiti posodobiti programsko opremo. Ne pozabite, da namestitev najnovejšega operacijskega sistema nima vedno dobrega učinka na starejše modele pametnih telefonov.

Preverite kabel polnilca in vtičnico

Tudi če pametni telefon kaže, da je polnilec priključen, je vedno vredno preveriti, ali deluje pravilno. Najprej preverimo, ali se polnilec polni, ko je priključen v drugo električno vtičnico. Prav tako preverite, da na dodatkih ni znakov poškodb. Adapter ima lahko na primer razpokano ohišje ali pa je kabel na neki točki pretrgan.

Podobno si oglejmo polnilni priključek in vtičnico za polnjenje v telefonu, ki sta morda postala obrabljena. Če opazite da priključek zlahka pade iz vtičnice, je to lahko vzrok za težave s polnjenjem. V takem primeru je najbolje polnilec zamenjati z novim. Preden kupite nov polnilnik, preverite vtičnico za polnjenje, ali ni zaprašena in umazana - potem je to potrebno zelo previdno odstraniti.

Ovitki za telefone preverite jih

Ivo Fras
Ivo Fras

Poznavalec sodobnih tehnologij, katerega že leta navdušujejo mobilne naprave. Strasten ljubitelj in preizkuševalec pripomočkov GSM. Zadnje čase – kritik elektronske opreme ter urednik. V prostem času ustvarja in igra video igre. V blogu etuo se ukvarja z reševanjem težav, s katerimi se vsakodnevno srečujejo uporabniki pametnih telefonov.

Izberite eno izmed vsake ocene zgoraj.