SEZNAM ŽELJA
 
Košarica
+
+
+
Vodiči

Kako preveriti, ali je telefon prisluškovan? (Android in iOS)

Sumite, da nekdo vohuni za vašim telefonom? Ali opazite moteče simptome in ne veste, ali lahko napravo varno uporabljate? Iz današnje objave boste izvedeli, kako preveriti, ali je vaš telefon prisluškovan.

Kako ugotoviti, ali je telefon prisluškovan? Znaki

Na žalost ne moremo vedno prepoznati, ali je telefon prisluškovan, ker pogosto niso vidni očitni znaki. Vendar moramo ostati pazljivi in biti pozorni na vse spremembe v funkcionalnosti telefona. Če se pametni telefon "obnaša" nenavadno, torej se sam vklopi ali izklopi, se v njem samodejno zaženejo aplikacije ali pa se v njem nepričakovano izprazni baterija, je to lahko simptom nameščenega programa za vohunjenje. Naše sume bi moralo vzbuditi tudi nenavadno obnašanje kamere pametnega telefona.

Seveda vsi ti signali ne pomenijo 100%, da je pametni telefon prisluškovan. Ti simptomi lahko preprosto kažejo na napako ali prekomerno obrabo naprave. Vendar je vredno biti pozoren.

Moteč signal bi za nas moralo biti tudi dejstvo, da nekdo v našem okolju ve stvari o nas, ki jih nismo delili z nikomer.

V tem primeru je vredno preveriti, ali naš telefon ni prisluškovan. Spodaj so različni načini, kako to storiti na telefonih Android, kot so Samsung, Xiaomi ali Huawei, pa tudi na telefonih iPhone.

Kako preveriti, ali je telefon prisluškovan? Preizkusite kode storitev (Android, iOS)

1. Kako preveriti, ali je telefon prisluškovan? (Android in iOS)

Kode MMI vam bodo pomagale odkriti prisluškovalne programe in nepravilnosti v telefonu.

•  Vnesite kodo * # 21 # v telefon in ugotovili boste, ali se klici in sporočila iz vašega telefona preusmerijo na drugo številko. Če se, boste to videli na zaslonu.

•  Vnesite kodo * # 62 # in izvedeli boste, kam se preusmerjajo klici, ko je telefon izklopljen ali ste izven dosega. Ne vznemirjajte se takoj, ko se na zaslonu pojavi tuja številka, saj bo to najverjetneje številka vaše glasovne pošte. Vendar se prepričajte, da je to res. Preverite številko v iskalniku ali pokličite svojega operaterja. 

Kako preveriti prisluškovanje na telefonu? Preverite skrbnike naprav Android

2. Kako preveriti, ali je telefon prisluškovan? (Android in iOS)

Če želite preveriti, ali je telefon prisluškovan, preglejte seznam skrbnikov, da ugotovite, katere aplikacije imajo dovoljenja za upravljanje telefona.

Odprite Nastavitve telefona in v iskalno polje vnesite »Skrbniki naprav«. Izberete lahko tudi po vrsti: Nastavitve >> Varnost >> Skrbniki naprav. * Na seznamu boste videli aplikacije, ki imajo status skrbnika. Če sumite na aplikacijo, da ni od proizvajalca naprave ali programske opreme, omejite njena dovoljenja ali pa jo odstranite v celoti.

* Zavihek »Skrbniki naprav« se lahko tudi nahaja na drugem mestu. To je odvisno od proizvajalca in modela pametnega telefona.

Kako preveriti, ali je iPhone prisluškovan? Preverite varnost računa iCloud na iPhoneu

Vohunjenje za računom iCloud je priljubljena metoda, ki jo uporabljajo prevaranti. Vohuni izsiljujejo prijavno ime in geslo za uporabnikov račun iCloud ter posledično dobijo dostop do vseh sporočil, fotografij in zgodovine klicev. Če imate vklopljeno preverjanje v dveh korakih, bi morali biti pazljivi, ko prejmete telefonsko zahtevo za potrditev nove prijave v račun.

Vam prisluškujejo na telefonu? Uporabite profesionalno opremo ali pomoč specialista

V ponudbi detektivskih trgovin lahko najdete posebne detektorje, ki obveščajo o sledenju in locirajo prisluškovanje. Dobra rešitev je tudi, da telefon predate podjetju, ki je specializirano za odkrivanje prisluškovanja.

Vendar ne pozabite natančno preveriti mnenj na spletu, preden uporabite ponudbo takšnega podjetja. Pomembno je tudi, da ne kličete specialista s telefona, za katerega menite, da mu sledijo. V nasprotnem primeru bodo vohuni izvedeli za vaše korake.

Vam prisluškujejo na telefonu? Izklopite oglase za sledenje

Nekaterim uporabnikom se lahko zdi, da se njihov telefon prisluškuje, ko vidijo prilagojene oglase glede na njihova zanimanja in iskanja. V tem primeru pa ni treba skrbeti. Normalno je, da korporacije, kot sta Google in Facebook, zbirajo podatke in podatke od uporabnikov.

Če pa vam to povzroča težave, lahko v telefonu izklopite prilagojene oglase. Vse kar morate storiti je, da spremenite nastavitve oglasov v svojem računu Google in Facebook. V iPhonu lahko možnost omejevanja oglaševanja na podlagi zanimanja najdete v zavihku: Nastavitve >> Zasebnost >> Oglasi.

Kako zaščititi telefon pred prisluškovanjem?

Da bi telefon zaščitili pred prisluškovanjem, moramo biti predvsem previdni. Bodite previdni pri povezavah, ki jih prejemate v SMS, e -poštnih sporočilih in družabnih medijih. Preden kliknete katero koli povezavo, dobro premislite in natančno preverite vir. Prav tako ne nalagajte aplikacij zunaj trgovine Google Play ali Apple store. Uporabite vgrajeno zaščito pametnega telefona kot so gesla in ključavnice, ter redno skenirajte telefon. Nikomur ne dajajte gesel ali občutljivih podatkov, izklopite bluetooth, ko ga ne uporabljate, in ne uporabljajte odprtih omrežij Wifi. 

Upamo, da ste s pomočjo našega vodnika uspeli rešiti težavo s telefonom in bolje poskrbeti za svojo varnost.

Ovitki za telefone preverite jih

Ocena: 4.6 / 5.0 (12)
Tvoja ocena