SEZNAM ŽELJA
 
Košarica
+
+
+
Vodiči

Kaj storiti, če računalnik ne prepozna telefona preko USB kabelske povezave?

Prenos podatkov s telefona na računalnik lahko poteka na različne načine. Ponavadi najhitrejši in najbolj stabilen prenos obsežnih datotek, kot so slike in filmi, nudi USB kabel. Vendar kaj je treba storiti, če telefona povezanega preko kabla USB računalnik ne prepozna?

Zakaj računalnik ne prepozna telefona na USB povezavi?

Operacijski sistem Windows povezavo računalnika s pametnim telefonom z Androidom obravnava kot povezavo MTP (Media Transfer Protocol). Takrat namešča nujne krmilnike, ki omogočajo, da se podatki iz pomnilnika pametnega telefona prikažejo v raziskovalcu datotek na zaslonu računalnika. Torej primeri, ko računalnik ne prepozna telefona kljub USB kabelski povezavi, se nanašajo predvsem na napačno branje pametnega telefona s strani računalnika. Vendar to lahko izhaja iz več razlogov, ki jih pojasnjujemo spodaj.

Če je možno, uporabite drugi vtičnik USB

1. Kaj storiti, če računalnik ne prepozna telefona preko USB kabelske povezave?

Če priklopite svoj pametni telefon preko USB v računalniku in se nič ne zgodi, najprej poskusite uporabiti drugi USB. USB priključki se lahko hitro poškodujejo, zato bo najboljše že v začetku izključiti to opcijo. Po odklopu kabla je smiselno ponoviti zagon na obeh napravah. Potem lahko poskusite uporabiti drugi priključek USB. Tudi je smiselno preveriti kabel USB tako, da se uporabi drugi kabel z istimi lastnostmi. Del USB kablov je namenjen samo za polnjenje naprave in ne more prenašati podatkov, zato je pametno, da se seznanite s specifikacijo dodatka.

Očistite priključek USB

Težava s prenosom podatkov med telefonom in računalnikom lahko izhaja tudi z onesnaženjem USB vtičnic – tako v vhodu za polnjenje pametnega telefona kot tudi v računalniku. Torej, če računalnik ne prepozna povezanega telefona, je smiselno natanko pregledati priključke USB. Vhod za polnjenje pametnega telefona hitro nabira umazanijo, npr. če ga pogosto nosimo v žepu. Podobno je v vtičnicah USB v računalniku, tam se lahko nabirajo prah in druge umazanije. Če opazite umazanijo v priključku USB, uporabite malo pinceto, iglo ali zobotrebec, da nežno očistite priključek. Ne pozabite, da to opravite na izklopljeni napravi in ne posegate pregloboko.

Spremeni način povezave na računalniku

2. Kaj storiti, če računalnik ne prepozna telefona preko USB kabelske povezave?

Če računalnik ob povezavi preko USB kabla ne prepozna vašega pametnega telefona, tudi če ne uporabljate primernega načina povezave. Vi lahko izbirate način polnjenja, prenosa slik in posnetkov, sinhronizacijo večpredstavnih datotek, odpiranja naprave za prikaz vseh datotek ali da ne storite ničesar. Za spremembo načina povezave med napravami povežite telefon z računalnikom, odprite zavihek z obvestili v pametnim telefonu in izberite zahtevano opcijo, npr. prenos datotek. Enako v opravilni vrstici v računalniku poiščite podatek o povezani napravi in izberite zahtevani način.

Posodobite krmilnik MTP

Če navedene metode niso bile učinkovite, preverite, ali so krmilniki v računalniku veljavni. Odprite na računalniku upravitelja naprav in nato zavihek »Naprave in tiskalniki«. Če vam uspe lokalizirati naziv svojega pametnega telefona, povezava MTP deluje pravilno. Vendar če ima telefon drugo ime kot recimo »Neprepoznana naprava«, morate posodobiti krmilnike. Kliknite z desno tipko miške na napravo in izberite opcijo »posodobi krmilnik«. Drugače lahko v spletnem brskalniku poiščite krmilnike za prenos, ki jih je izvajalec omogočil za določen model pametnega telefona. Imetniki operacijskega sistema Windows 10 lahko prenesejo paket Media Feature Pack, ki je med drugimi namenjen branju podatkov s pametnih telefonov.

Koreninjenje pametnega telefona

Operacijski sistem Android jamči vsakemu uporabniku neomejene možnosti nastavitev pametnega telefona. Toda običajno imajo telefoni posameznih znamk za povprečnega uporabnika omejitve dostopanja. Osebe, ki se hočejo temu izogniti in uporabljati npr. alternativne različice Androida, morajo ukoreniniti sistem Android. To pogosto vpliva na že prej omenjeno povezavo MTP med pametnim telefonom in računalnikom, kar povzroča »nevidnost« telefona na računalniku. Takrat je smiselno povezati telefon z računalnikom, kot množični pomnilnik USB, namreč ne uporablja istih krmilnikov kot MTP in je bolj podoben kartici SD ali flash disku.

Ovitki za telefone preverite jih

Ocena: 4.6 / 5.0 (12)
Tvoja ocena